Shopping Cart

Vragen? bel: +31 6 305 734 00

Verzending binnen NL €7,50

Niet goed? Geld terug!

Italië

Vino d'Italia

Amico e vino Vogiono esseri vecchi ( Oude vrienden zijn net als oude wijn het allerbeste)

Italië is een wijnland bij uitstek. Maar liefst 25% van de wereldwijde wijnmarkt wordt beheerst door de Italiaanse wijn. Groot gevarieerd maar tegelijkertijd ook onbekend. Maar liefst 3000 jaar aan Italiaanse wijngeschiedenis zorgt voor prachtige wijnen.


Door de komst van de Etrusken, die het meest ontwikkelde volk van Europa op dat moment was, kwam er wijnbouw in Italië. Ze vestigden zich aan de kust van de Toscane en Lazio. De kennis van de vitis vinifera, de wijndruif en de wijnbouw bestond dus al voor de komst van de Gieken. De Etrusken hebben meer wijnstok variëteiten geïntroduceerd, Ze noemden Italië overigens “Oenotrea”; Wijnland.

Door de expansie van het Romeinse Rijk richting West-Europa ontstonden er drukke handelsroutes. Hierdoor kam wijnbouw naar Spanje, Frankrijk, maar ook naar Noord-Afrika en zelfs naar Engeland. Begin 19e eeuw hebben de Italianen hun kennis meegenomen naar nieuwe wijnlanden als Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en Amerika.


Ideale omstandigheden om druiven te verbouwen zorgt voor pure klassewijnen als de Ripasso, Primitivo, Greco di Tufo of de Fiano di Avollino.

Ontdek bij Vinohrade alles wat Italië te beiden heeft, op het gebied van bio wijnen.

Natuurlijk zijn er in zo’n uitgestrekt land, als Italië, ook veel verschillende omstandigheden. Zo is het klimaat in het noorden relatief koel, terwijl de druiven in het zuiden bijna rijp stoven van de hitte. Italië wordt doorkruist door een heuvelrug en gebergte.

De vulkanische bodem zorgt voor enorme kwaliteitswijnen namelijk de VdT, IGT, DOP, DOC en de DOCG.

  • De Vino da Tavola is een tafelwijn.
  • De IGT-wijnen komen uit een geografisch gebied waar 90% van de druiven uit voorkomt.
  • DOP zorgt voor eerlijke handel in de Italiaans wijn.
  • DOC is de op één na de hoogste kwaliteitsaanduiding. Deze wijnen worden gecontroleerd op herkomst, productiegebied en het meeste rendement per druivenstok.
  • DOCG is de hoogste kwaliteitsaanduiding. Deze wijnen worden gekeurd voordat ze gebotteld worden. Daarna worden ze nog door een commissie tijdens de productie en achteraf gekeurd op geur, kleur en smaak.
Wijnregio's

Campania (Campania felix, gelukkig landschap)

De regio Campania ligt ten zuiden van Italie en heeft Napels als hoofdstad. Deze regio heeft veel vulkanische bodems en invloed van de Tyrreense zee en is erg bergachtig.
De wijnen uit deze streek worden hoog aangeschreven. Deze streek heeft 3 DOCG wijnen, de rode Taurasi, de witte Greco di Tufo en de witte Fiano di Avelino.
Daarnaast heeft Campania nog 17 wijnen met het DOC-keurmerk, met veelal de Aglianico druif in de hoofdrol.

Wijnmaker "Colline de Sole" Campania

Het wijnbedrijf Colline de Sole is een familiebedrijf van familie Lommazo. De naam ‘Colline de Sole’; betekent letterkijk de heuvels van de zon, een uitdrukking van de familie. Zij willen continuïteit geven aan de honderdjarig traditie van hun wijnbedrijf. De familie Lommazo wil innovatieve elementen toevoegen aan hun wijnbereiding zonder het respect te verliezen van hun oorsprong. Zij waren getuigen en houders van de boerencultuur die geworteld is in een gebied dat altijd gewijd is aan de productie van kwaliteitswijnen. Een roeping dus die door de eeuwen heen van vader op zoon is doorgegeven. Elke getuige en bewaarder van een eeuwenoude druiventraditie die onlosmakelijk is verbonden met de gronden die de familie nog verbouwt.

De kelders van het wijnbedrijf van de familie Lommazo met overgrootvader Camillo bestaat uit turfsteenachtige grond met kalkbogen en lokale steen.

In het begin van de jaren ’90 is het bedrijf getransformeerd door wijngaarden van grote waarden aan te planten, zoals de Greco di Trifo, Fiano di Avellino, Aglianico en Falanghino in de provincie Benevento en Avellino. Het wijnhuis gelegen in de gemeente Torrioni, in het productiehout van de DOCG de Greco di Trufo.

Zij respecteren alle regels die nodig zijn voor een goede wijnbereidingstechniek, De huidige oenoloog van de familie Lomazzo is Roberto Lomazzo. Hij zorgt voor de huidige wijnkelder en wil het beste geven voor zijn wijn, waardoor hij prachtige biologische wijnen maakt.

Puglia (Apulië)

Apulië betekent gebrek aan regen

Puglia, de hak van de laars en naar boven samen 350 km lang, is een vruchtbaar gebied waar veel wijn wordt geproduceerd, 7,5 hectoliter per jaar. Puglia heeft een gematigd mediterraan klimaat en een bodem die grotendeels bestaat uit ‘terra rossa’(ijzerhoudend klei met zand) met een onderlaag van kalksteen. Ideaal voor de wijndruiven.

Er werd hier al in de 8e eeuw v.Chr. aan wijnbouw gedaan. Wijn was hier eeuwenoud heel belangrijk tot de val van het Romeinse Rijk. Het bleek daarmee de ondergang te zijn voor de wijnbouw in Apulië.

Tot de 20e eeuw kwam de wijnbouw weer tot leven door de exploitatie van de Cantine Sociali. Een verleende subsidiepolitiek vanuit Europa en Italië zorgde ervoor dat vervolgens vele duizenden hectaren kostbare wijnstokken in Apulië verdwenen. Hierdoor verdwenen de grote coöperatieven en moesten de wijnboeren zich kleinschaliger heroriënteren. Daardoor zijn de wijnen in de wijnregio Puglia van betere kwaliteit geworden. De bekendste druiven uit het Puglia zijn de Negroamaro en de Primitivo. De regio heeft in totaal 4 DOCG en 28 DOC wijnen.

Wijnhuis Tre-Piri

Wijnhuis Tre-Piri ligt op ongeveer 25 km van Bari in Puglia, aan de oude weg naar Altamura, 24 km van Cassano Murge. Ondergedompeld in het Alta Murgia nationaal park, omgeven door prachtige landschappen en kleuren, die Murgia van Bari te bieden heeft. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in de oude boerentradities van de Plantamura-familie, die werd bewogen om het culturele wijnpotentieel van het gebied de Alta Murgia van Bari waarin het zich bevindt in 1988 te valideren. In het diepste respect voor de natuur heeft het bedrijf 30 ha wijn, olijf en groentegaarden. Ze zijn in hun productie 100% eco-duurzaam, dus een biologische wijngaard en wijnproductie volledig aangedreven door zonne-energie.

Contina Tre Piri is ontstaan door de zoon van de huidige eigenaar, mevrouw Petra Giovanna. Hierdoor kunnen gasten proeven van lokale specialiteiten in combinatie met inheemse wijnen van eigen productie. Het bedrijf produceert wijn, olie, honing, groenten, zuivelproducten en jam.

De Tre Pini-kelders Puglia Bari

De wijnbereiding

Nadat de druiven 12 maanden in de wijngaarden hebben doorgebracht is de tijd gekomen om de vruchten te plukken. Eind augustus, wanneer in Puglia het suikergehalte en de zuurgraad van de druiven de gewenste waarden bereiken, begint de oogst van de witte druiven. Deze moeten worden gevinifieerd voor de productie van mousserende wijn geproduceerd met de klassieke methode. Vervolgens wordt eind september de Primitivo geoogst en geselecteerd en in kratten geplaatst.

Ze worden in de kortst mogelijke tijd naar de kelder gebracht om oxidatie te voorkomen, waar ze onmiddellijk worden ontsteelt om de bessen van de stengels te scheiden. Van hieruit worden de druiven en de most door middel van nieuwe generatie pompen naar de wijnmakers getransporteerd (voor de witten druiven wordt het afval direct gescheiden). Eenmaal binnen bij de wijnmakers begint de fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur, waarbij twee tot drie pompbeurten per dag worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de dop van de marc altijd goed ondergedompeld is.

Aan het eind van de fermentatie, die door de Primitivo tot 10 dagen kan duren, wordt het trekken uitgevoerd waarbij de pasta samengesteld uit druiven en most door middel van een pomp naar een hydraulische pers wordt getransporteerd. Hier krijgt de most door middel van een luchtkamer een zachte persing. Na het persen wordt de most naar de fermentoren gebracht waar zijn rijping voltooit, voordat de wijn wordt gebotteld.

Veneto

Het wijngebied Veneto is gelegen in het noordoosten van Italië, tussen de alpen, Venetië, het Gardameer en rivier de Po. De druiven in Veneto profiteren van een mediterraan klimaat en bescherming van de Alpen tegen koude Noord-Europese luchtstromen.

Dit stelt de wijnboeren van Veneto in staat om prachtige rode wijnen te maken, zoals de beroemde wijnen Ripasso en Amarone uit Valpolicella. Maar Veneto produceert ook heerlijke witte wijnen in Lugana en Soave en mousserende Prosecco wijnen op de steile hellingen van Conegliano-Valdobbiadene in het noordoosten van Italië.

Het wijngebied staat bekend als grootse wijnproducent van Italië, met een uitermate divers aanbod van zeer hoge kwaliteit. De bodem beslaat in het noorden vooral uit vruchtbare vulkanische en kalkrijke bodems. Maar je vindt er ook bodems met kalk, klei en grind met elk hun eigen wijnstijl als resultaat.

In tegenstelling tot andere Italiaanse wijngebieden maakt Veneto wereldklasse over het hele spectrum, van sprankelende Prosecco tot rijke Amarone. De diversiteit aan microklimaten geeft deze wijn regio een unieke voorsprong. Er zijn 28 DOC wijngebieden en nog eens 15 DOCG wijngebieden.

Wijnhuis La Dama

Het wijnhuis La Dama wordt door de familieleden gerund van de 1e generatie, namelijk door Gabriele Dalcanale zijn vrouw Miriam Magnani en schoonvader Giampietro, die voor het eerst in 2006 het project geloofde om als producenten van wijn de wereld te gaan veroveren. Gabriele Dalcanale is een gediplomeerd agronoom en oenoloog. Zijn liefde voor het land zorgde ervoor dat Gabriele zijn wijngaard ging cultiveren om wijn te produceren. Het bedrijf heeft 16 Ha grond waarvoor er 10 Ha wordt verbouwd als wijngaard. Er zijn 2 wijngaarden, één wijngaard ligt in Negrar, de ander ligt in Saint’Ambriogio di Valpolicella. De wijnen zijn van topkwaliteit met een onmiskenbaar typisch karakter om zich zo te onderscheiden.

In Negrar vinden we de wijngaard Dama met mooie wijnstokken voor de wijnmakerij Ca Besi en Corbellari, die jeugd en volwassenheid combineren waardoor de druiven uniek en complementair zijn.

Pozza Ferrara en Le Porte geven wijsheid en karakter aan de robuuste wijnen. De bodem van de wijngaard is alluvioneel. De druiven groeien op pergobis. Dit is de oorsprong van de Amarone en Reciollo della Valpolicella. Ca’Besi is een wijngaard met 15 jaar oude Veronese pergoga die voor deze superieure klassieke Valpolicella zorgt.

De wijngaard Dama is 20 jaar oud en hier worden de druiven voor de Valpolicella Classico Supirore Ripasso geplukt.

De wijngaard Le Porte heeft 35 jaar oude wijnstokken. Hier groet de Molinara druif (Mulino). De druiven zijn overvloedig pruinose, ze lijken bestrooid met bloem.

De Pozza Ferrara is een wijngaard die geplant is in 1976. Een grote Pergola, deze vertegenwoordigt de lokale wijnbouw traditie. De wijnstokken zijn ook voor de Valpolicella Corvina, Corvione, Rondinella, en de Molinaradruif.

De Corbellari wijngaard van 2 Ha geplant in 1978 is ook een pergola. De grond is van klei en wit kalkskelet, lage vruchtbaarheid, gemiddeld bestand tegen droogte en bijzonder geschikt voor de Amarone.

In Sant’Ambrogio hebben we de prachtige Colombarino gelegen in de heuvels, en door de ligging wordt de wijngaard gestreeld door de zon. De wijngaard ligt tegenover het Gardameer en is een ideale plek voor de productie van uitstekende druiven, die onmiskenbare tonen creëren voor geweldige wijnen.

Het wijnhuis is gelegen in Negrar en het ligt zo optimaal voor het drogen van de druiven, dat er een kostbaar product uit voort kan komen, namelijk de Amarone della Valpolicella Classica. Het wijnhuis La Dama werkt volkomen biologisch.

Italiaanse wijnen

Binnen Nederland

Verzendkosten €7,50

Niet goed, geld terug

Binnen 14 dagen

Korte levertijden

In Nederland en België

100% Veilig betalen

iDeal via Mollie