Shopping Cart

Vragen? bel: +31 6 305 734 00

Verzending binnen NL €7,50

Niet goed? Geld terug!

Oostenrijk

De biologische wijntuin

De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd. Bij archeologische opgravingen in het oosten van Oostenrijk (Burgerland) waar op heden de meeste wijnbouw plaatsvindt, werden in het dorpje Zagersdorf (Het oudste wijndorp van Oostenrijk) in een oude grafheuvel, uit de tijd van de Kelten(700 voor Chr)  gecultiveerde druivenpitten (Vitis Vinifera)in gistpotten  gevonden.

Na de Romeinse overheersing werd de wijncultuur verder uitgebouwd door de kerk. Vooral door de kloosters langs de Donau, zij zorgden voor veel aanplant van wijnstokken. In de tijd van Keizer Jozef  werden de wijnen gemaakt voor lokale consumptie door kleine familiebedrijven. Deze kleine familiebedrijven domineren nog in de wijnbouw waarbij kwaliteit voorop staat.

De druiven worden hand geplukt en er wordt biologisch gewerkt. Oostenrijk heeft de strengste  wijnwetgeving ter wereld, en elke wijn wordt 2x gecontroleerd. De meest bekendste druif is de GrÜner Veltliner een inheemse witte druif 36% van de totale wijnbouw. Verder nog als witte wijn is er de Welschriesling 9%, Muller-Thurgau/Rivaner 6,8%, Weißburgunder 6%, Riesling 3,4%, Chardonay 0,9%, en Sauvignon 0,7%. Voor de rode wijn is er de blauwe Zweigelt 8%, Blaufrakisch 5%, Portugieser 5%, st. Laurent 0,9% en Blauer Burgunder 0,7%.

Niederösterreich – Kamptal – Langenlois

Het gebied Niederösterreich is de belangrijkste wijnregio van Oostenrijk. Het bevat 62% van alle wijngaarden van het land. Deze regio ligt als een brede cirkel rond de hoofdstad Wenen. In NederÖsterrreich liggen acht wijngebieden waar onder het Kamptal. Het middelpunt van dit gebied is Langenlois, de belangrijkste wijnstad van Oostenrijk. Het gebied is genoemd naar een zijrivier van de Donau: de Kamp. De bodem bestaat vooral uit graniet,leem en löss.

 De bekendste berg uit dit wijngebied is de Heiligenstein(super voor de Riesling). Door de zon die op de berg brandt ontstaan hier helse temperaturen. Daarom heeft deze berg de bijnaam ‘Hellenstein”. Het koele water van de Kamp zorgt s’nachts voor verkoeling. Dit grote verschil tussen dag-en nachttemperatuur geeft de wijnen mooie aroma’s en een mineraalachtig karakter. De wijnstokken van de Grüner Veltliner staan op de grote lössterrassen, bij uitstek een uitstekend terroir.

Oostenrijkse wijnen

Binnen Nederland

Verzendkosten €7,50

Niet goed, geld terug

Binnen 14 dagen

Korte levertijden

In Nederland en België

100% Veilig betalen

iDeal via Mollie