Shopping Cart

Vragen? bel: +31 6 305 734 00

Verzending binnen NL €7,50

Niet goed? Geld terug!

Georgië

The cradle of wine

Georgië het land waar de wijn geboren is.
De neolithische wijnproductie dateert van zeker ca. 7000 jaar geleden.
In Georgië zijn oude tradities en zijn wijncultuur met elkaar verweven in het dagelijks leven en cultuur.

De traditionele oude Georgische wijn bereiden de “Qvevri methode“ is opgenomen als cultureel erfgoed van de Unesco in 2013.

De qvevri zijn zeer grote aardenwerken vaten met een inwendige long van bijenwas dat voorkomt weglekken van de mooie wijnen maar ook voor sterilisatie.

Ze lijken op grote ei-vormige amforen zonder handgrepen met een volume variërend van 20 tot 10.000 liter.

De gebruikelijke grootte is 800 ltr. De qvevri worden ingegraven in de grond of in de vloer van de wijnkelder zodat er steeds een koele constante temperatuur is.

Georgië is divers in zijn natuurlijke omstandigheden waardoor de ontwikkeling van de wijnbouw van hoge kwaliteit is.

Het grondgebied is eigenaardig en daardoor verdeeld in verschillende (wijn) viticulture zones o.a. Kakheti, waar onze wijnen ( Kolkha serie ) o.a. vandaan komen.

Daardoor heeft Georgië 525 inheemse druivenrassen waarvan 35 Georgische druivenrassen voor commercieel gebruik. De belangrijkste rode wijn is de Saperavi een echte kwaliteits druif.

Voor de witte wijnen worden in Georgië vooral Rkatsiteli en de Mtsvane druif gebruikt.

Wijnregio Kakheti

De meest oostelijke zone van Georgië Kakheti is de meest belangrijke wijn regio. De meeste wijnstokken groeien langs de Alazani rivier.
De gebieden in het noorden en oosten (Kakheti) profiteren van hun nauwere nabijheid tot het hoofdgebergte van de kaukasus en de koele bries die naar het zuiden stroomt.
Het is er droger dan in het westen en dat komt de irrigatie ten goede, ook wordt Kakheti minder beïnvloedt door de zwarte zee.

Klimaat: Matig neigend naar subtropisch met hete zomers en gematigde winters
Bodem: Bruin bos koolzuurhoudende humus, alluviale vochtige bodem.

Vinificatie

Tegenwoordig zijn er naast de traditionele wijn methodes en de qvevri methode ook moderne wijnbouw technieken en methodes o.a. door de invloed van de Europese wijnmakers. 

Zo wordt er ook tijdens de wijnbereiding gebruik gemaakt van temperatuur geregelde rvs vaten en krijgen de Georgische wijnen hout – opvoeding.

10 dagen wordt er 4 maal per dag geroerd dit voor de fermentatie tot 40 dagen de most, steeltjes en pitten naar de bodem zinken, hierna wordt de qvevri hermetisch afgesloten voor de malolactische gisting voor 6 maanden lang.

De most heeft een heel handige functie, alleen mag deze niet te lang in de qvevri zitten want dan wordt de wijn onaangenaam.

De 1ste wijn ontstaat ongeveer maart – april hierna moet deze nog 1 jaar rijpen.

Wijnmakers die de qvevri gebruiken beweren dat hun wijn stabieler is door de natuur en rijker is aan tannine’s. Daardoor is het niet nodig chemische bewaarmiddelen toe te voegen om een lange levensduur en superieure smaak te garanderen.

Georgische wijnen

Binnen Nederland

Verzendkosten €7,50

Niet goed, geld terug

Binnen 14 dagen

Korte levertijden

In Nederland en België

100% Veilig betalen

iDeal via Mollie